18 Ekim 2012 Perşembe

Diz ve Menisküs Hastalığı

Diz ve Menisküs Hastalığı 

Vücudumuzda uyluk kemiği ile bacak (ti-bia) kemiklerinin birlikte meydana getirdi­ği ekleme diz eklemi denir. Çok kuvvetli ve sağlam bağlardan yapılmış olmasına karşılık taşıdığı yükün fazlalığı ve çalış­ması esnasında uğradığı gerilimlerin çok­luğu sebebi ile özellikle sporcularda önem­li tehlikelerle karşılaşan bir eklemdir. Diz de dirsek gibi tek eksenli bir eklemdir. Femur ile tibia arasında sağ ve solda iki yarım ay şeklinde menisk denen bir kıkır­dak bulunur. Eklem bir kapsül ile çevril­miş iç ve dış kapsül ligamentleri ve çap­raz ligament denen bağlarla kuvvetlendi­rilmiştir. Diz tam açıkken bu çapraz bağ­lar en gergin durumda bulunurlar. Önde patella bağı denen bağ, kalçanın dört başlı kasının diz önünden geçen ve tibia’ya yapışan kirişidir. 
  

Patella denilen diz kapağı kemiği ise bu kiriş içinde yer alan susamsı (sesamoid) bir kemiktir. Bu kiriş dizin bükülme halinde iken gerilir. Diz eklemini yapan elemanlar arasında en çok zedelenen menisk denilen yarım ay şeklindeki iç ve dış kıkırdak disklerdir. Genellikle bu kıkırdak disklerin kapsülleri yırtılır ve ince olan orta parçaları eklem içine uzanarak onu düz tutulamcyacak şe­kilde kenetleyebilir. Halk arasında menis­küs denilen hastalık yük altında kalan di­zin bükülmesi sonucu oluşan disk yırtıl-masıdır. Ağrı, şişlik ve hareketin kısıtlı ol­ması gibi belirtileri vardır. Tedavi için is­tirahat, anestezi altında eklemin yerine getirilmesi, baskı bandajı faydalıdır. Yırtık fazla ise veya tekrar meydana geliyorsa, kıkırdağın ameliyatla alınması (menisküs ameliyatı) gerekebilir.

12 Ekim 2012 Cuma

Ön Çapraz Bağ Ameliyatı - Yaşanmış Hikayeler


Ön çapraz bağ ameliyatı

Ön çapraz bağ ameliyatı
Herkes şu fıkrayı bilir; Hoca bir gün damda tamirat yapıyormuş. Olacak ya damdan aşağıya yuvarlanıvermiş kendini bir anda yerde bulmuş. Mahalle eşrafı hemen başına toplanmış, herkes doktor doktor diye bağırırken, hoca yattığın yerden seslenmiş doktora hacet yok bana damdan düşeni bulun, o anlar halimden.
Bende belki ön çapraz bağlarından müzdarip birileri vardır da fazla terime girmeden anlatacak birilerini arıyorlardır; maksadıyla yazıyorum bu yazıyı.
Efendim, 2011 yılının mart ayında halı sahada futbol oynarken hiç bir müdahale ile karşılamadan ayağımın halıya takılması sonucu sağ dizim döndü. Hastane, mr şu bu derken; sağ ön çapraz bağımın koptuğu teşhisi kondu. Doktorum istersem ameliyat olmadan da yaşayabileceğimi ama bu bağın kendi kendini tamir etmediğini söyledi. Dizimi bandaja alıp buz tedavisi verdiler; yanına da 10 günlük raporla birlikte.
10 gün sonra işe başladım. Yürürken ağrılarım devam ediyordu. Zamanla dizimden seslerde gelmeye başladı. İnsanın canını sıkan, moralini bozan tam anlamıyla psikolojik işkenceye sebep olan bir ses. Ayrıca inanılmaz bir güç kaybı yaşıyordum. En ufak bir yokuş çıkınca dizlerim daha gitmiyordu. (Sigara vb. kullanmadığım halde) Merdivenler artık çıkılmaz olmuştu. 3 ay sonra yine doktora gittim. Doktoruma şikayetimlerimi anlattım. O da bana içeriğinde glucosamine ve Chondrotin olan bir ilaç verdi. İlacın adı Kondromin S Calcium. Eczaneye gidip kolayca alacağınız bir ilaçta değil. Sipariş veriyorsunuz getiriyorlar. Bu ilaç bağların güçlenmesini ve ağrının azalmasını sağlıyor. Yine de sesler gelmeye devam etti. Artık yolda yürürken dizimden başka bir şey düşünemez hale gelmiştim. Bastığım her adımı özenle atıyordum. Psikolojim iflas etmek üzereydi. Sonunda karar verdim ameliyat olmaya.
Doktoruma kararımı bildirince aynen şöyle dedi; "Ameliyat birşey değil, önemli olan ondan sonrası." aynen de dediği gibi oldu. 1,5 saatlik bir ameliyatla dizimden alınan bağ dokusu, kopan yere yerleştirildi. 15 gün boyunca yataktan kalkmadan uygun fizik hareketleri yapmam söylendi. Yanında da iki tane koltuk değneği ile birlikte.
Ameliyattan sonra 15 gün sargılar açılmadı. Açıldığında gördüğünüz manzara pek iç acıcı olmuyor. Kocaman şişmiş bir diz ve dikişler. Dikişleri aldırdıktan sonra, buz tedavisine devam ettim. Ek olarak da fizik tedaviye gönderdiler. 15 gün de orda fizik tedavi gördüm. Ameliyattan sonra maalesef dizinizin ustunde ( ust bacakta) belirgin bir kas kaybı yaşıyorsunuz. Onu geri kazanmak için yoğun bir tedavi gördüm. Ama 15 günde olacak iş değildi tabiki de. Fizik tedaviden sonra yeniden doktorumun yanına gittim. O da bu kas kaybına dikkat çekerek, çalışmam gerektiğini hatta mümkünse spor salonuna gitmemi söyledi. Kısmet bu ya tam o sırada başka bir ön çapraz ameliyatı olan hasta geldi. Ameliyat olalı 1 yıl olmuştu ama halı sahada oynarken yine dizi dönmüş ve dizi inanılmaz şişmişti. Doktorum bana tembel olursan ve top oynamak istersen sana da olabilir dedi. O elemanı da biraz azarladı. Daha sonra da bana 6ay sonra görüşelim dedi.
Ameliyat olalı şu anda tam olarak 98 gün oldu. Yaklaşık 2 aydır düzenli olarak spora gidiyorum. Dizimdeki gelişim gözle görülür seviyede arttı. Üst bacak kaslarımı geri kazanmaya başladım. Ameliyattan sonra çömelemezken şu anda çömelebiliyorum. Merdiven inmek ve yokuş aşağı yürümek çok zor geliyordu, şükür ki onu da atlattık. Bir de koşu bandına çıkıp koşabilirsem benden daha iyisi olmayacak sanırım.
Son söz :  Hocamın dediği gibi ameliyat birşey değildi. Lokal anestezi ile 1.5 saat içinde işi bitiriyorlar. 1 günde hastanede kalıyorsunuz. Sonra yallah eve. Eğer bu dertten müzdaripseniz ve yaşınız 40'ın altındaysa ben ameliyatı öneririm. Şu anda psikolojim düzeldi. Yürürken daha sağlam basıyorum. Bir sorunuz olursa yanıt vermeye de çalışırım. Son olarak futbola gelince; her ne kadar ailemkarşı çıksa da tedavim bitince (yaklaşık 6 ayım daha var) mutlaka o sahaya çıkacağım. (Ben sakatlandıktan sonra her zaman oynadığımız halı sahanın halısını değiştirdiler. Suni çim oldu. Orda topa vurmazsam aklım kalır. Aman evdekilere söylemeyin :)))) 
Kaynak: milliyet.com

ÖN ÇAPRAZ BAĞ YARALANMALARI VE TEDAVİSİ

ÖN ÇAPRAZ BAĞ YARALANMALARI VE TEDAVİSİ


Ön Çapraz Bağ, uyluk kemiğini kaval kemiğine bağlayan bir bağdır.Altta bulunan kaval kemiğinin ileri doğru hareketini engelleyerek dizin stabilizasyonunu sağlar.Ön Çapraz Bağ  dizin merkezindedir ve Arka çapraz bağla birbirlerini çaprazlarlar.
Bu bağ sık sık temas sporlarında(Mesela, futbol)  ve dizin dönme hareketinin çok olduğu spor dallarında (Futbol ve kayak)yaralanır,  yine de Ön çapraz bağın yaralanmasına ait  birçok senaryo vardır.Ani yön değiştirme, zıplama veya koşma sırasında yere inerken ani yavaşlama gibi hareketler sırasında ön çapraz bağ zedelenebilir.
Travma sonrası hastada hemen ağrı  ve dizde şişlik oluşur.Dizin üzerine basmakta zorlanılır. Çoğunlukla hastalar,  dizde bir kopma sesi duyduklarını ifade ederler.Ağrı ve şişlik dönemi bittikten sonra hastalar dizde bir boşalma hissi oluştuğunu ve zaman zaman boşluğa basma gibi şikayetler oluştuğunu ifade ederler ve dizde çıkacakmış gibi bir korku yaşamaya başlarlar.
Ön çapraz bağ yaralanmasındaki travmanın şiddetine bağlı olarak diz içi ve çevresinde başka sorunlarda oluşabilir.Daha çok iç menisküste yırtık ve iç yan bağ yaralanması ön çapraz bağ kopmasına eşlik edebilir.Ön çapraz bağ yırtığı ile birlikte ayrıca dış menisküste yırtık ve eklem yüzeyini kaplayan kartilaj dokuda harabiyet oluşabilir.Travma sonrası ön çapraz bağda tam olmayan kısmi yırtıklar oluşursa şikayetler zamanla geriye dönebilir ve dizde bir sorun olmadan normal fonksiyonlara dönülebilir ama instabilite dediğimiz dizdeki sağlamlığın bozulduğu durumlarda cerrahi kaçınılmazdır.
Ön çapraz bağ yırtığına  başka diz içi ve çevresi sorunlar eşlik etmiyorsa genellikle ilk 3 hafta sonrasında dizdeki şişlik ve ağrı geçer. İyileşme dönemi sonrası  en önemli şikayet  dizdeki zaman zaman oluşan dönme ve boşalma hissidir. Bu dönmeler veya yoğun aktiviteler sonrası dizde şişlik oluşur. Dönmeler ve şişlikler dışında genellikle ağrı olmaz. Ağrı, dizin sabitliğinin bozulması sonucu oluşan küçük travmalarla  kıkırdakta oluşan  aşınmaların ve buna bağlı oluşan kireçlenme veya meniküs yırtıklarına bağlıdır.

Artroskopik Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Greftin son görünüşü (video)


Ön çapraz bağ Ameliyatı - Tünellerin Açılması (video)


8 Ekim 2012 Pazartesi

Ön Çapraz Bağ (ÖÇB) Nedir?

Ön Çapraz Bağ (ÖÇB) Nedir?
Dizde kemikleri bir arada tutan dört adet kuvvetli bağ vardır. Bunlardan ikisi yanlarda, ön ve arka çapraz bağlar ise eklemin ortasında yer alır.



Ön Çapraz Bağın Görevi Nedir?
ÖÇB tibianın femura göre öne doğru kaymasını sınırlandırarak ve dizin rotasyonel hareketlerini kısıtlayarak dizin stabilitesinde önemli rol oynar ve eklemdeki streslerin azaltılmasını sağlar.